Salaatit ja salaatinkastikkeet
Kreikkalainen salaatti
1 ruukku salaattia
3–4 tomaattia
½ kurkkua
1 paprika
1 pieni punasipuli
10 mustaa oliivia
150–200 g fetajuustoa
1 tl oreganoa
Kastike:
Simppeli salaatinkastike mieluusti oliiviöljyyn sekoitettuna
1. Huuhtele ja suikaloi tai revi salaatti.
2. Huuhtele tomaatit, kurkku ja paprika ja kuori sipuli.
3. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi, sipuli ja paprika ohuiksi renkaiksi.
4. Leikkaa kurkku sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi, samoin juusto, jos se ei ole valmiiksi paloina.
5. Lado ainekset laakeaan salaattikulhoon ja ripottele pinnalle kämmenellä hienonnettua oreganoa.
6. Sekoita salaatinkastike ja kaada salaatin päälle tai tarjoa erikseen.
VINKKI! Miedompi salaatti syntyy, jos vaihdat fetakuutioiden tilalle kotijuustokuutiot.
Simppeli salaatinkastike
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl vettä
2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1 rkl hunajaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 puristettu valkosipulinkynsi
½ tl suolaa tai yrttisuolaa
1. Mittaa kastikeainekset kannelliseen astiaan. Lisää suolaa, jos salaatissa ei ole suolaisia aineksia tai soijaa.
2. Sulje kansi hyvin. Ravista reippaasti ja kaada salaatin päälle
Tomaatti-mozzarellasalaatti
4-5 tomaattia
2 mozzarellajuustoa
mustapippuria
ripaus suolaa
runsaasti tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
balsamietikkaa
1. Viipaloi tomaatit ja mozzarellat.
2. Asettele viipaleet vuorotellen limittäin tarjoiluvadille.
3. Jauha päälle pippurimyllyllä mustapippuria ja ripottele muutama suolakide.
4. Asettele basilikanlehtiä päälle kokonaisina tai suikaloi isommat lehdet.
5. Valuta päälle oliiviöljyä ja balsamietikkaa.
6. Tarjoa vaalean leivän kera.
Vinkki!
- Koristele salaatti rucola-salaatin lehdillä.
- Öljyn ja balsamietikan sijasta voi valuttaa salaatin päälle pestokastiketta ja koristella basilikan lehdillä.
Viikarin vihreä
½ keräsalaattia
1 pussi (200 g) pakasteherneitä
½ kurkkua
2 dl viinirypäleitä
10 cm pala purjoa
½ dl karkeaa tillisilppua
10 vihreää oliivia viipaleina
Kastike:
Italian ihana
1. Ota herneet sulamaan.
2. Suikaloi salaatti.
3. Pese kurkku ja viinirypäleet ja halkaise ja huuhtele purjo.
4. Puolita kurkku pitkittäin ja viipaloi puolikuun muotoisiksi paloiksi.
5. Halkaise purjo, huuhtele ja leikkaa suikaleiksi.
6. Hienonna tillinoksat silpuksi.
7. Viipaloi tai halkaise oliivit.
8. Yhdistä salaattiainekset keskenään ja sekoita kastike salaattiin tai tarjoa se erikseen.
- Juomat
- Juusto- ja munaruoat
- Jälkiruoat
- Kalaruoat
- Kastikkeet, dipit ja marinadit
- Kasvisruoat
- Leivonnaiset makeat
- Leivonnaiset suolaiset
- Liha- ja makkararuoat
- Puurot ja myslit
- Salaatit ja salaatinkastikkeet