Juomat

Banaanipirtelö

(2 annosta)

 3 dl maustamatonta jogurttia
½ dl appelsiinimehua
3 rkl maitokaakaojauhetta
1 rkl sokeria
1 banaani

  1. Kuori banaani ja soseuta se haarukalla lautasella.
  2. Mittaa jogurtti ja appelsiinimehu kulhoon. Lisää joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja banaanisurvos ja vatkaa kierrevatkaimella, sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella kuohkeaksi.
  3. Kaada pirtelö lasiin ja nauti heti.

Hehkuva punainen

1 l vettä
3 pussia ruusunmarjateetä
1 l omenatäysmehua
1 l sitruunalimonadia tai kivennäisvettä tai niiden sekoitusta
1 dl appelsiinimehutiivistettä
koristeluunjäisiä punaisia marjoja tai 1 huolellisesti pesty appelsiini
 
1. Tee tämä jo aikaisemmin: Kiehauta vesi. Lisää teepussit, anna hautua ja sitten jäähtyä.
2. Jäähdytä huoneenlämpöinen tee jääkaapissa, samoin mehu ja limonadi.
3. Yhdistä kylmät juomat boolimaljassa tai muussa tilavassa astiassa.
4. Koristele booli jäisillä punaisilla marjoilla tai ohuilla appelsiiniviipaleilla.
5. Tarjoa kylmänä.

Herukkaherkku

2 dl vettä
½ tl kardemummaa
2 kokonaista neilikkaa
2 dl mustaviinimarjamehua (tiivistettä)
1 dl appelsiinimehua

1. Mittaa vesi ja mausteet kattilaan tai mikroastiaan. 
2. Kuumenna ja jätä maustumaan hetkeksi.
3. Lisää mehut joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Kaada juoma mukeihin teesiivilän läpi. Appelsiiniviipale sopii koristeeksi.

Hunaja-sitruunajuoma

noin 10 keskikokoista sitruunaa
1 ½ dl hunajaa
keskikokoinen astia, jossa on tiivis kansi
kivennäisvettä 

1. Pese sitruunan huolellisesti haalealla vedellä.
2. Viipaloi sitruunat hyvin ohuiksi viipaleiksi. Poimi mahdollisimman paljon siemeniä pois, samoin sitruunoiden päätyviipaleet.
3. Lado sitruunaviipaleet astiaan.
4. Kaada hunaja sitruunoiden päälle. Hunaja valuu hitaasti sitruunaviipaleiden väliin, joten ole kärsivällinen.
5. Sulje astia tiiviisti. Laita astia jääkaappiin noin 6-8 tunniksi. Käännä astia 3-4 tunnin kuluttua ympäri. Varmista, että kansi on tiiviisti paikoillaan.
6. Sitruunatiiviste on nyt valmista. Sekoita sitruunatiivistettä kivennäisveden joukkoon(1 osa tiivistettä, 3-4 osaa kivennäisvettä) ja nauti kylmänä.

Hyvän aamun juoma

3 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
2 dl marjoja
1 dl omenamehua
1-2 tl hunajaa
2 rkl kauraleseitä

1. Mittaa kaikki aineet, paitsi kauraleseet, korkeareunaiseen kulhoon.
2. Sekoita sauvasekoittimella sekaisin.
3. Lisää leseet ja annan juoman seistä jääkaapissa 10-15 minuuttia.
4. Sekoita juoma ja kaada laseihin. Tarjoa kylmänä!

Jouluinen kaakao

(2 annosta)

4 dl vettä
3 tl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl sokeria

Pinnalle:
1 dl kuohukermaa
ripaus kardemummaa tai kanelia

1. Vaahdota ensiksi kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta se ripauksella kardemummaa tai kanelia.
2. Annostele kahteen mukiin kaakaojauhetta, vaniljasokeria ja sokeri.
3. Kuumenna vesi vedenkeittimeillä.
4. Kaada kuuma vesi mukeihin ja sekoita samalla.
5. Koristele juoma kermavaahdolla. Nauti!

VINKKI!
Voit tehdä kaakaon myös maitoon. Kuumenna maito varovasti kattilassa tai mikrossa. Kaada mukuihin, joissa on jo kaakaojauhe ja sokerit. Sekoita, koristele ja nauti

Kaakao

(neljälle)

2 dl vettä
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 rkl hienoa sokeria
6 dl maitoa

1. Mittaa kattilaan vesi, kaakaojauhe ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

2. Lisää maito ja kuumenna. Lusikallinen kermavaahtoa tekee kaakaoannoksesta juhlavan.

Vinkit
  • Lisämakua kaakaoon antavat esimerkiksi ¼ tl kanelia, vaniljasokeria tai inkivääriä.
  • Korvaa puolet maidosta kookosmaidolla, jos pidät kookoksen mausta. Myös soijamaito sopii juomaan mainiosti.
  • Latinalaiskaakao syntyy sulattamalla lämpimään maitoon kaakaon sijasta 30 g tummaa suklaata ja mausteeksi pikkuripaus chilijauhetta.

Kuuma omenahuuma

1 l omenatuoremehua
1 dl fariinisokeria
1 pala kanelitankoa
5–6 neilikkaa
(sitruunamehua)
 
1. Lisää sokeri ja mausteet kylmän omenamehun joukkoon.
2. Kuumenna mehu hitaasti ja hauduta 15 minuuttia.
3. Siivilöi mehu ja tarjoa kuumana.
4. Halutessasi voit maustaa mehun sitruunalla.

Lakkasmoothie

1 dl lakkoja
2 dl maitoa
2 rkl maitorahkaa
2 rkl kaurahiutaleita
sokeria

1. Mittaa lakat  kapeaan ja korkeaan kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.
2. Lisää loput aineet ja sekoita kuohkeaksi juomaksi.
3. Lisää sokeria maun mukaan.

Lomalaisen jäätee

2 litraa valmista teetä
1 huolellisesti pesty, viipaloitu sitruuna (tai kaksi)
kourallinen huuhdeltuja mintunlehtiä
2-3 dl hunajaa tai sokeria
runsaasti jääpaloja

1. Valmista tee: Kaada kuuma vesi teelehtien tai teepussien päälle ja anna teen hautua noin 10 minuuttia. Jos käytät teelehtiä, siivilöi juoma.
2. Lisää teehen sitruunanviipaleet ja mintunlehdet.
3. Anna maustua peitettynä huoneenlämmössä ainakin 5 tuntia, enintään yön yli.
4. Siivilöi juoma ja lisää hunaja tai sokeri vähitellen joukkoon.
5. Sekoittele ja maista, onko tee sopivan makeaa.
6. Lisää juomaan paljon jääpaloja, ne laimentavat teen sopivasti. Voit koristaa juomalasit mintunlehdillä ja sitruunaviipaleilla.

Marja-kinuskismoothie

3 dl maitoa
2 dl maustamatonta jogurttia
½ dl kinuskikastiketta tai sokeria
½ l vaniljajäätelöä
4 dl mansikoita, vadelmia tai herukoita

  1. Vatkaa ainekset kuohkeaksi juomaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  2. Tarjoa korkeista laseista

 

Marjasmoothie

2 ½ dl tuoreita tai pakastemarjoja
5 dl maustamatonta jogurttia
1 banaani
( 2–3 rkl sokeria )
1 tl vaniljasokeria

  1. Pane marjat, jogurtti, viipaloitu banaani, (sokeri) ja vaniljasokeri tehosekoittimeen.
  2. Käytä konetta, kunnes seos on kuohkeaa ja sileää. Tarkista makeus.
  3. Smoothien voit tehdä monitoimikoneen asemesta myös sauvasekoittimella.

Menninkäisen metsäjuoma

2 litraa huoneenlämpöistä vettä
2 lasillista mustikoita
1 1/2-2 lasillista sokeria

1. Kaada vesi isoon lasipurkkiin, sekoita sokeri veteen ja lisää mustikat.
2. Nosta kelmulla peitetty purkki aurinkoiselle ikkunalle.
3. Kahden viikon kuluttua juoma on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi.
4. Menninkäisen juoma maistuu metsältä ja säilyy viileässä.

Mustaherukka-banaanismoothie

4 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
1 kypsä banaani
3 dl mustaherukoita (tai muita marjoja)
1 dl maitoa tai mehua (omena, appelsiini)
2 rkl pähkinöitä esim. hasselpähkinää
(hunajaa)

  1. Sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi.
  2. Makeuta tarvittaessa hunajalla. Nauti kylmänä.

Katso video:

Omenaglögi

4 dl omenatäysmehua
1 dl vettä
2 tl hunajaa
½ tl kanelia ja inkivääriä
(2 neilikkaa, 1 tähtianis)
tilkka sitruunamehua
koristeeksi sitruunaviipaleita

  1. Mittaa ainekset valmiiksi kattilaan .
  2. Kuumenna mehu lähes kiehuvaksi. Maista varovasti ja lisää  hiukan vettä, hunajaa ja sitruunamehua. Koristele sitruunaviipaleilla.

VINKKI!

  • Ota kuuma juoma eväksi termospulloon. Valmista juoma ja kaada se kuumalla vedellä lämmitettyyn termospulloon. Juoma kulkee repussa hiihtoretkelle tai pulkkamäkeen tai odottaa ulkoilijoita valmiina sisällä.

Peruspirtelö

½ l vaniljajäätelöä
2 dl marjoja
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
Koristeeksi: strösseliä

  1. Kuutioi hiukan pehmennyt jäätelö. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  2. Kaada pirtelö laseihin, laita paksut mehupillit laseihin ja koristele strösseleillä.

 

Puolukkapiristys

2 dl maustamatonta jogurttia
½ dl puolukoita
2 rkl kauraleseitä tai hapankorppumuruja
1 rkl sokeria
ripaus vaniljasokeria
 
  1. Mittaa kaikki aineet kannuun ja soseuta juoma sauvasekoittimella kuohkeaksi.
  2. Anna makujen tasaantua muutama minuutti, jolloin leseet turpoavat ja juomasta tulee täyteläinen.

Puutarhurin kesälimonadi

2 ½ l vettä
1 litra huuhdeltuja mustaherukan lehtiä tai 1 litra raparperin paloja (ja kourallinen ruusun terälehtiä omasta puutarhasta)
2 huolellisesti pestyä, viipaloitua sitruunaa
1-3 dl hunajaa tai sokeria
jääpaloja

  1. Kiehauta vesi ja kaada se toiseen kattilaan, jossa ovat mustaherukanlehdet tai raparperinpalat (ja ruusun terälehdet), sitruunanviipaleet ja hunaja tai sokeri.
  2. Sekoita ja peitä kattila kannella tai kelmulla.
  3. Anna hautua yön yli.
  4. Siivilöi juoma ja pullota.
  5. Juoma säilyy jääkaapissa tai kellarissa muutaman päivän. Kun tarjoat juomaa, lisää pinnalle koristeeksi sitruunamelissan lehtiä. Puhtaat ruusunlehdet ja mansikkaviipaleet kruunaavat juoman.

Sima

5 l vettä
350 g sokeria
350 g fariinisokeria
2 sitruunaa
nokare hiivaa

1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä.
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon.
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
10. Siivilöi sima pulloihin.
11. Korkita löyhästi.
12. Vie viileään paikkaan.
13. Käytä, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.

Suklaapirtelö

 

½ l suklaajäätelöä
4 dl maitoa
2 dl valmista suklaakastiketta
koristeeksi strösseleitä

 

  1. Pane hiukan pehmennyt jäätelö, kylmä maito ja suklaakastike vatkauskulhoon ja sekoita sähkövatkaimella  tai sauvasekoittimella sekaisin. Voit sekoittaa ainekset myös tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. 
  2. Kaada pirtelö laseihin, laita paksut mehupillit laseihin ja koristele strösseleillä.
Takaisin