Kasvisruoat

Hunajajuurekset

yhteensä noin 1 kg kuutioituja juureksia: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, juuriselleriä, punajuurta

2 sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl yrttisuolaa

1. Kuori juurekset. Paloittele ne aikuisen peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.
2. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi.
3. Sekoita öljy, hunaja ja vesi kulhossa. Pyöräytä kasvikset seoksessa.
4. Peitä reunallinen uunipannu leivinpaperilla ja levitä juures- ja sipulipalat sen päälle.
5. Paista juureksia 200-asteisen uunin keskitasolla 30–40 minuuttia. Sekoita välillä.
6. Ripottele kypsien juureksien päälle yrttisuolaa.

Kasvislasagne

n. 250 g lasagnelevyjä

Kasviskastike:

2 l kasvisraasteita (kaalia, porkkanaa, selleriä, purjoa, sipulia, valkosipulia)
3 rkl rasvaa
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
(suolaa)
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
2-3 dl juustoraastetta

1. Kuori ja raasta kasvikset.
2. Kuumenna rasva kattilassa.
3. Lisää kasvisraasteetja sekoita. Anna hautua 5-10 min välillä sekoittaen.
4. Lisää murennetut liemikuutiot.
5. Sekoita vehnäjauhot vesi-kermaseokseen ja lisää seos kasvisten joukkoon. Lisää tomaattimurska. Mausta kastike.
6. Levitä voidellun lasagnevuoan pohjalle kerros kasviskastiketta ja päälle kerros lasagnelevyjä. Tee samanlaisia kerroksia, niin kauan kuin kastiketta riittää.
7. Laita päällimmäiseksi kasviskastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
8. Paista 200 asteen lämmössä noin 40 minuuttia.

Lanttusipsit

1 lanttu tai 4-5 naurista
1-2 rkl rypsiöljyä
suolaa
noin 2 tl Provencen yrttisekoitusta
2-3 rkl pellavan- tai seesaminsiemeniä
noin 2 dl juustoraastetta
  1. Lohko ja kuori juurekset ja leikkaa ne noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet uunipannulle leivinpaperin päälle.
  2. Voitele viipaleiden pinta kevyesti öljyllä. Ripottele päälle hivenen suolaa ja yrttisekoitusta sekä pellavan- tai seesaminsiemeniä. Kypsennä viipaleita 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Ripottele päälle juustoraastetta ja jatka kypsennystä uunin ylätasolla 10-15 minuuttia.
  3. Juuresviipaleet maistuvat hyviltä myös kylminä.

Mangoldikeitto

400 g mangoldinlehtiä
vettä
30 g margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl hienonnettua muskottipähkinää
1 l maitoa
¾  tl suolaa
ripaus valkopippuria
tuoretta kirveliä tai meiramia
Lisäksi: keitettyjä, hienonnettuja kananmunia

  1. Huuhdo mangoldinlehdet ja kiehauta vähässä vedessä. Valuta ja hienonna lehdet
  2. Sulata rasva kattilan pohjalla ja lisää vehnäjauhot ja muskottipähkinä hyvin sekoittaen.
  3. Lisää puolet maidosta ja sekoita hyvin.
  4. Kun keitto on tasaista, lisää loput maidosta sekoittaen. Lisää hienonnettu mangoldi.
  5. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia ja mausta. 
  6. Voit tarjota lisäksi kananmunahakkelusta.

Palsternakkasametti

1 litra paloiteltua palsternakkaa (n. 2 isoa palsternakkaa)
4 perunaa (jauhoista lajiketta)
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
½ tl rouhittua tai jauhettua mustapippuria
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 tl omenaviinietikkaa
1 dl ruokakermaa tai 100g tuorejuustoa

Pinnalle:
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
tuoretta yrttiä esim. kirveliä

1. Kuori ja paloittele palsternakat ja perunat. Nosta lohkot kylmään veteen odottamaan.
2. Kuori ja silppua sipuli.
3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli öljyssä.
4. Lisää juurespalat ja mustapippuri. Kääntele niitä hetki kattilassa.
5. Lisää vesi ja liemikuutiot.
6. Anna kiehua 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
7. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Varo kuumia roiskeita!
8. Lisää viinietikka ja ruokakerma. Tarkista maku.
9. Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla, kunnes ne saavat väriä. Anna jäähtyä.
10. Saksi keiton pinnalle yrttiä ja tarjoa keitto paahdettujen siementen kanssa.

VINKKI! Porkkanasametin saat, kun korvaat palsternakat samalla määrällä porkkanoita.

Perunasose

8 suurehkoa perunaa
2-3 dl vettä
1 tl suolaa tai yrttisuolaa
2-3 dl maitoa

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  2. Lisää paloitellut perunat ja keitä niitä noin 20 minuuttia.
  3. Soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella, lisää suola ja kuumennettu maito. Sekoita sose tasaiseksi.

Rapeat paattiperunat

8–10 suurehkoa perunaa, esimerkiksi Rosamunda tai muu jauhoinen lajike
½ dl öljyä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 sitruunan kuori ja mehu
2 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta rosmariinia
 
1. Pese perunat huolellisesti harjalla ja huuhtele. Perunoita ei tarvitse kuoria.
2. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa puolikkaat vielä pitkittäin 3–4 osaan.
3. Mittaa kulhoon öljy, suola ja pippuri. Lisää perunalohkot kulhoon ja sekoita.
5. Kaada lohkot leivinpaperin päälle uunipannulle tasaiseksi kerrokseksi.
6. Kypsennä perunalohkoja uunissa 225 asteessa 10 minuuttia, että ne saavat vähän väriä.
7. Raasta sitruunan keltainen kuori ja purista mehu. Hienonna rosmariini. Sekoita se ja raastettu kuori mehuun.
8. Ota perunat uunista. Sekoita maustettu sitruunamehu perunoiden joukkoon.
9. Jatka perunoiden kypsentämistä uunissa vielä 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Sienipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4- 5 dl pakastettuja metsäsieniä (esim. kantarelleja, tatteja) tai noin 40 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja tai suppilovahveroita) tai 400 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita  
1 iso sipuli
2 - 3 rkl öljyä
2 tl yrttiseosta esim. Provencen yrtit
1/2 tl mustapippuria, rouhittuna
1/2 tl suolaa
7 - 8 kpl kirsikkatomaatteja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta esim. emmental

1. Tee ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja rasva kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele piirasvuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka jääkaappiin.
3. Puhdista ja paloittele herkkusienet.
4. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne kuumassa pinnoitetussa kattilassa.Jos käytät kuivattuja sieniä, pane sienet kattilaan ja noin 4 dl vettä ja anna turvota noin puoli tuntia. Kuumenna sieniä niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, hauduta sieniä kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
5. Kuori ja hienonna sipuli.
6. Lisää sipulisilppu ja öljy sienien joukkoon. Kuumenna seosta vielä hetki, että sipulit pehmenevät.
7. Mausta seos yrttimausteella, pippurilla ja suolalla.
8. Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen.
9. Levitä sieni-sipuliseos pohjan päälle, samoin halkaistut kirsikkatomaatit.
10. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Kaada seos vuokaan.
11. Ripottele pinnalle persilja ja juustoraaste.
12. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt.

Tarjoa piirakan lisäkkeenä salaattia.

Takaisin