Jälkiruoat

Ananaspirtelö

2 tölkkiä (à 227 g) ananasmurskaa tai -paloja mehuineen
4 dl vaniljajäätelöä
3 dl maitoa
 
1. Sekoita ainekset tasaiseksi teho- tai sauvasekoittimella.
2. Tarjoa jälkiruokajuoma korkeista laseista.

Englantilaiset toffee-omenat

4 omenaa
-
1 dl vettä 
2 1/2 dl ruskeaa ruokosokeria tai fariinisokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl siirappia
3 rkl voita

Muut tarvikkeet:

4 tukevaa puista varrastikkua tai syömäpuikkoa
kattila ja (puu)lusikka
lasillinen kylmää vettä
leivinpaperia
tarjotin

 

  1. Pese omenat hyvin. Jos omenan pintaan jää vahaa, toffee ei tartu siihen kunnolla.
     
  2. Kiinnitä tikut. Poista omenan kanta ja työnnä tikku kannan kolosta sisään omenaan noin puoleen väliin saakka. (Jos varrastikkuja ei ole saatavilla, voit käyttää myös haarukoita.)
     
  3. Valmista toffee. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Lämmitä kiehuvaksi välillä sekoitellen ja anna sokerin sulaa veteen. Kun vesi kiehuu, lisää valkoviinietikka, siirappi ja voi. Pienennä lieden tehoa ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Nosta kattila pois keittolevyltä.
     
  4. Tee vesitesti. Tarkista, että toffee on valmista. Pudota lusikalla pari tippaa kuumaa toffeeta lasilliseen kylmää vettä. Tippojen pitäisi kovettua vedessä heti.
     
  5. Kuorruta omenat. Ota tikusta kiinni, kallista kattilaa varovasti ja pyörittele omena kuumassa toffeessa kunnes se on joka puolelta kuorruttunut. Pidä omenaa vielä hetki kattilan päällä ja anna liian toffeen tippua takaisin kattilaan. Nosta omena jäähtymään leivinpaperilla vuoratulle tarjottimelle. Kuorruta kaikki omenat samalla tavoin. Jos toffee kovettuu liian nopeasti, laita kattila hetkeksi takaisin keittolevylle ja lämmitä toffee pehmeäksi.
     
  6. Jäähdytä ja tarjoile. Kun omenat ovat täysin jäähtyneet, ne ovat valmiita tarjottavaksi. Toffee-omenat ovat parhaimmillaan tuoreina. Jos haluat antaa omenoita lahjaksi, kiedo ne sellofaaniin ja kiinnitä kauniilla lahjanarulla. Sellofaanissa omena säilyy hyvin myös seuraavaan päivään.

Kuumat vadelmat

4 dl vadelmia
¾ dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

Lisäksi: 
vaniljajäätelöä
kermavaahtoa
vohveleita
 
1. Sekoita vadelmat, sokeri ja sitruunanmehu kattilassa tai kulhossa. Anna maustua noin 10 minuuttia.
2. Kuumenna miedolla lämmöllä liedellä tai mikrossa pienellä teholla.
3. Annostele vaniljajäätelöä kulhoihin. 
4. Kaada kuumia vadelmia päälle. Koristele annokset kermavaahdolla ja vohveleilla.

Mansikka-raparperipuuro

1 l vettä
2–3 dl raparperinpaloja
2 dl mannasuurimoita
1dl kauraleseitä
1–1 ½ dl sokeria
noin 6 dl mansikkaa
ripaus suolaa
ripaus inkivääriä

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon rapaperipalat.
  2. Keitä viitisen minuuttia kannen alla.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot ja kauraleseet.
  4. Pienennä lieden tehoa ja hauduta puuroa noin noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo ettei puuro pala pohjaan.
  5. Soseuta puuron hautuessa mansikat sauvasekoittimella.
  6. Mausta puuro sokerilla ja lisää mansikkasose. 
  7. Nosta puuro liedeltä ja anna puuron jäähtyä hetki. Tarjoa esimerkiksi maidon kera.

VINKKI!
Jos haluat kuohkeaa puuroa, jäähdytä puuro sokerin lisäämisen jälkeen hyvin. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita puuroon mansikkasose ja nauti!

Marjakiisseli

1 l laimennettua sokeroitua mehua
4 rkl perunajauhoja
n. 3 dl pakastettuja mansikoita, mustikoita, herukoita, vadelmia tai lakkoja

  1. Mittaa mehu ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kokoajan sekoittaen kunnes liemi sakenee ja alkaa kuplia.
  2. Lisää jäiset pakastemarjat, sekoita ja kaada kiisseli vadille. Ripottele pintaan sokeria, jotta ei muodostu kuorta.

Katso video:

Marjarahka

2–2 ½ dl kevytvispikermaa
1 purkki (250 g) maitorahkaa
4 rkl sokeria
1–2 tl vaniljasokeria
3-4 dl (pakaste)marjoja

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Lisää rahka vaahtoon varovasti sekoittaen. Mausta sokereilla.
3. Lisää joukkoon tuoreet tai hieman sulaneet marjat ja sekoita varovasti

VINKKI!
Marjarahka sopii lettujen, pannarin ja köyhien ritareiden seuraksi tai vaikkapa kakun täytteeksi.

Mustikkapehmo

(1 annos)

1 dl piimää
1 dl jäätelöä
1 dl mustikoita
1 rkl leseitä

1. Mittaa kaikki aineet kapeaan, korkeaan kulhoon. Jäätelön kannattaa antaa pehmitä hetki huoneenlämmössä.
2. Sekoita pehmo sauvasekoittimella.
3. Tarjoa heti.

Omena-kaurapaistos

6–8 omenaa
 
Muruseos:
70 g voita sulatettuna
1 ½ dl sokeria
4 dl kaurahiutaleita
1 rkl margariinia tai voita vuoan voiteluun
 
1. Sulata rasva kattilassa ja nosta jäähtymään.
2. Voitele laakea uunivuoka lusikallisella rasvaa.
3. Pese (ja kuori) omenat kuorimaveitsellä. Poista siemenkota omenaporalla. (kuva)
4. Leikkaa omenat 6–8 lohkoksi tai pienemmiksi paloiksi ja lado rinnakkain voideltuun vuokaan.
5. Sekoita sulatetun, jäähdytetyn rasvan joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet.
6. Levitä seos omenoiden päälle.
7. Paista uunissa 220 asteessa, kunnes omenat ovat pehmeitä ja muruseos kullankeltaista.
8. Tarjoa lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Pannukakku

3 munaa
8 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
½ dl öljyä

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Lisää loppu maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin ½ tuntia. Kaada taikina voideltuun uunipannuun ja paista uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia. Tarjoa vähän jäähtyneenä hillon kanssa.

Raejuusto-hedelmäsalaatti

1 prk (200 g) raejuustoa
1 banaani
1 omena
1 tlk (140 g) ananasrenkaita omassa liemessään
2 rkl mantelilastuja

  1. Valuta raejuustosta neste pois.
  2. Kuori banaani. Avaa ananaspurkki ja kaada mehu talteen.
  3. Paloittele hedelmät pieniksi paloiksi ja sekoita raejuuston sekaan. Lisää hieman ananaslientä.
  4. Paahda mantelilastut pannulla varovasti.
  5. Annostele salaatti kulhoihin. Ripottele mantelilastut päälle.
  •  Vaihtelua saat kokeilemalla erilaisia hedelmiä. Kokeile esimerkiksi appelsiinia, viinirypäleitä tai melonia.

Katso video:

Rahkaherkku

250 g maitorahkaa
1 dl maitoa (tai kermaa)
2 - 5 dl marjoja tai hedelmäpaloja
sokeria
1 tl vaniljasokeria

  1. Sekoita rahka ja maito sekaisin.
  2. Lisää marjat/hedelmäpalat (määrä riippuu niiden happamuudesta).
  3. Mausta.
  4. Käyttäessäsi maidon sijasta vaahdoksi vatkattua kermaa, jälkiruoasta tulee pehmeämmän makuinen.

Raparperikiisseli

6 vartta, noin 700 g raparperia
8 dl vettä
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja 

  1. Huuhtele raparperit ja leikkaa ne paloiksi.
  2. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää raparperit joukkoon. Keitä kunnes raparperit pehmenevät.
  3. Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä ja lisää suurus kattilaan ohuena nauhana varovasti sekoittaen. Anna kiisselin vielä kiehahtaa.
  4. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään ja ripottele pinnalle hieman sokeria.
  5. Tarjoa kiisseli maidon tai vaniljakastikkeen kanssa. 

Suklaavanukas

1 l maitoa
¾ dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
1 tl pikakahvijauhetta
 
Lisäksi:
vadelmia, mansikoita tai vadelma- tai mansikkahilloa
2 dl vaahdotettua kermaa
vaahdon mausteeksi 1 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria
 
1. Mittaa kattilaan maito, kaakao, sokeri, tärkkelys ja pikakahvi.
2. Keitä seosta hiljalleen kaksi–kolme minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.
3. Laita kattila kylmään veteen altaaseen jäähtymään. Sekoita silloin tällöin, että seos jäähtyy.
4. Kaada tarjoilukulhoon.
5. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
6. Tarjoa suklaavanukas sellaisenaan tai marjojen tai hillon ja vaahdon kanssa.

Uuniomenat

4 suurta omenaa 
25 g margariinia 
1/2 dl siirappia tai fariinisokeria
1/4 dl kaurahiutaleita 
1/4 dl mantelirouhetta 
1 tl kanelia


1. Pese omenat.

2. Halkaise omenat ja poista siemenkodat tai poista omenista siemenkodat omenaporalla.

3. Aseta omenat halkaistupinta tai reiät ylöspäin voideltuun uunivuokaan.

4. Sekoita pehmeä margariini, siirappi/fariinisokeri, kaurahiutaleet ja kaneli tahnaksi.

5. Täytä omenien keskusta seoksella.

6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

7. Tarjoa lämpimät omenat kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Vaniljakastike

3 dl maitoa
1 muna
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

1. Sekoita kaikki aineet paitsi vaniljasokeri hyvin kattilassa.
2. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä keitä!
3. Lisää lopuksi vaniljasokeri.

VINKKI! Jos käytät vanilliinisokeria, lisää se vasta valmiiseen, hiukan jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kuumennettu vanilliini maistuu kitkerältä.

Vokkiomenat

3-4 isoa omenaa
1 ½ rkl rasvaa
2 rkl sokeria
1 ½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
1 ½ rkl vaaleaa siirappia 

Lisäksi:
½ l vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta  

1. Kuori omenat ja paloittele ne paksuhkoiksi lohkoiksi (veneiksi).
2. Kuumenna rasva wok- tai paistinpannussa.
3. Lisää omenalohkot ja kääntele niitä hetki kuumassa rasvassa.
4. Kun omenat ovat kuumia ja hieman pehmeitä, ripottele päälle sokeri, kaneli ja kardemumma. Kääntele varovasti paistinlastalla niin, että mausteet sekoittuvat. 
5. Kaada vokatut omenat laakealle tarjoiluvadille ja valuta pinnalle siirappia viiruina. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön tai kylmän vaniljakastikkeen kanssa. 

Takaisin