Leivonnaiset makeat

Britakakku

Pohja:
125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria

Pinnalle:
n. ½ dl mantelilastuja

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
sokeria
noin 1 litra mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä

Valmista pohjataikina.
1.Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokerit vaahdoksi.
2. Erota kananmunista keltuaiset ja valuaiset eri kulhoihin.
3. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen hyvin vatkaten.
4. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito.
5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.

Valmista marenki.
1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Levitä marenki pohjalevyn päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut.
3. Paista 175 asteessa 20–30 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskea.
4. Leikkaa jäähtynyt kakku kahtia.

Täytä kakku.
1. Vaahdota kerma. Lisää kerman joukkoon rahka ja pilkotut hedelmät tai marjat.
2. Levitä täyte toiselle levylle marenkikerroksen päälle. Nosta toinen levy päälle niin, että kaunis marenki jää pinnalle. 

Halutessasi voit koristella kakun hedelmillä tai marjoilla.

Daim-makeiset

3 rkl voita
3 rkl siirappia
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl vehnäjauhoja

Päälle: 150 g maitosuklaata

1. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi. Kun voi on sulanut, lisää kaikki muut aineet kattilaan.
2. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia koko ajan hämmentäen, kunnes se alkaa irrota kattilan reunoilta ja pohjalta yhtenäiseksi massaksi.
3. Kaada lämmin seos öljytyn leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi levyksi nopeasti, seos jämähtää pian.
4. Anna seoksen kovettua kunnolla, sulata maitosuklaata ja levitä seoksen pinnalle.
5. Laita levy jääkaappiin kovettumaan ja taittele tai leikkaa paloiksi.

Enkelikakku

Sokerikakkupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
margariinia vuoan voiteluun
korppujauhoja jauhottamiseen

1. Voitele 2 litran tasapohjainen kakkuvuoka ja korppujauhota se huolellisesti.
2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen, mutta huolellisesti.
4. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
5. Jos pinta tummuu liikaa, peitä kakku paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
6. Ripota hienoasokeria leivinpaperille.
7. Kumoa hieman jäähtynyt kakku ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Kostutus:
kahvia

Täyte ja päällinen:
4 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 dl kinuskikastiketta
2 levyä Daim-suklaata (2 pikkupakettia tai 1 iso)

1. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla.
3. Nuiji suklaa karkeaksi rouheeksi perunanuijalla paketin päältä.
4. Kostuta alimmainen pohja kahvilla, levitä pohjalle kermavaahtoa, kinuskikastiketta ja suklaarouhetta.
5. Pane päälle toinen kakkulevy, kostuta ja tee kuten kohdassa 4.
6. Pane päälle kakun kansilevy, kostuta ja tee kuten edellä.

Kanelimantelit

3 dl manteleita
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl vettä
2 tl rypsiöljyä
4 rkl sokeria
1 rkl kanelia
(½ tl suolaa)

1. Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle pellille.
2. Paahda niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia. Sekoita välillä ja katso, etteivät ne pala. Kun mantelit tuoksuvat, nosta pelti uunista.
3. Sekoita kattilassa hunaja, vesi ja öljy. Kuumenna.
4. Kun neste kiehuu, lisää mantelit. Sekoita ja anna kiehua, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.
5. Sekoita lautasella sokeri, kaneli (ja suola).
6. Kaada mantelit lautaselle ja kierittele ne mausteseoksessa.
7. Kaada mantelit takaisin leivinpaperin päälle jäähtymään.

VINKKI!
Jos haluat, voit sekoittaa valmiiden manteleiden joukkoon rusinoita kokonaisina tai muita kuivattuja hedelmiä saksittuina pikkupaloiksi.

Kaneliviipaleet

200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta
3 3/4 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
pähkinä- tai mantelirouhetta

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
3. Anna taikinan levätä viileässä hetki ennen leipomista.
4. Jaa taikina viiteen osaan.
5. Leivo jokaisesta palasta uunipellin pituinen tanko. Nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. HUOM! Vain kaksi tankoa per pelti, koska ne leviävät uunissa.
6. Painele tankoja vähän litteämmiksi. Painele tankojen pinnalle kevyesti pähkinärouhetta.
7. Paista tankoja 200 asteessa noin 12 minuuttia.
8. Leikkaa tangot kuumina noin kahden sentin viipaleiksi.

Kauralastut

150 g margariinia tai voita
3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl kevytkermaa tai maitoa
1 muna

1. Sulata margariini.
2. Sekoita kaurahiutaleet margariiniin.
3. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauho, leivinjauhe ja sokeri.
4. Sekoita lopuksi kevytkerma ja muna taikinaan.
5. Nostele kahdella teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Ne leviävät uunissa, joten jätä tilaa nokareiden välille.
6. Paista  175 asteessa 8-10 minuuttia.
7. Anna kypsien lastujen jäähtyä hieman ennen irrottamista pelliltä. Jos haluat kaarevia lastuja jäähdytä lastut kaulimen tai puhtaan pullon päällä.

Kääretorttu

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1─1½ dl marjahilloa tai
noin 3 dl pakastemarjoja ja ripaus sokeria

  1. Peitä uunivuoka leivinpaperilla.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, kestäväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen.
  3. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita kevyesti.
  4. Paista 225 asteessa noin 5-7 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
  5. Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota leivinpaperi varovasti. Sokeroinnin sijaan voit käyttää myös korppujauhoja tai kookoshiutaleita.
  6. Anna levyn jäähtyä hetki.
  7. Levitä täyte levylle ja kääri rullaksi leivinpaperin avulla. Kääri paperi ympärille ja anna maustua tunti, pari ennen tarjoilua

Laskiaispulla

2 1/2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
50-75 g voita tai margariinia
voiteluun munaa 

Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää neste ja anna hiivan liueta. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
2. Sekoita  niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
3.  Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
4. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
5.  Leivo kohotettu taikina suurehkoiksi pulliksi ja anna niiden kohota hyvin. 
6. Voitele pullat kananmunalla. Jos haluat pullista voimakkaamman värisiä, voitele pelkällä keltuaisella.
7.  Ripottele pinnalle raesokeria. Jos ripottelet valmiiden pullien pinnalle tomusokeria, raesokeria ei tarvitse välttämättä käyttää.
8. Paista pullia 225 asteessa 12-15 minuuttia. Annoksesta tulee noin 10 reilun kokoista pullaa.
9. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat haluamallasi täytteellä. Nosta pullan yläosa, hattu päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle.Tarjoa joko sellaisenaan tai syvältä lautaselta kuuman maidon kanssa.

Ehdotuksia laskiaispullien täytteiksi:

  • Koverra teelusikalla pullan alaosaan syvennys. Sekoita kulhossa 100 g jauhettua mantelia, pullan sisustaa, noin 1 1/2 dl tomusokeria ja noin 1 dl maitoa tai kermaa tasaiseksi massaksi. Jaa massa pulliin syntyneisiin syvennyksiin ja lisää päälle nokare kermavaahtoa. Mantelit ja tomusokerin voit korvata tietysti vastaavalla määrällä valmista mantelimassaa.
  • Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon iso omena raastettuna ja noin 1 dl jauhettua mantelia.
  • Vadelmahilloa, kermavaahtoa ja pakastemarjoja.

Lussekatt-pullat


50 g hiivaa
150 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
1 purkki (250 g) maitorahkaa
1–2 pkt sahramia (á 0,5 g)
1 ½ dl sokeria
½ tl suolaa
noin 15 dl vehnäjauhoja
voiteluun 1 muna
koristeluun rusinoita

1. Murenna hiiva taikinakulhossa.
2. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
3. Kaada osa nesteestä hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
4. Lisää loppu neste, maitorahka, sahrami, sokeri ja suola.
5. Sekoita joukkoon lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikina, kunnes se irtoaa kulhosta.
6. Anna taikinan nousta leivinliinan alla puolisen tuntia.
7. Vaivaa taikina sileäksi jauhotetulla alustalla sileäksi ja jaa se viiteen palaan.
8. Rullaa joka pala ohueksi nauhaksi ja leikkaa siitä noin 20 cm pituisia pätkiä. Pullat voi leipoa monen muotoisiksi. Tavallisesti ne leivotaan s-kirjainta muistuttaviksi, joissa rusinat ovat molempien silmukoiden keskellä. Joskus rusinat korvataan raesokerilla. Silmukat voivat olla ristikkäin tai sitten vierekkäin. Ruotsissa näille eri muodoille on omat nimensä.
9. Laita pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nostata pullat kaksinkertaiseksi.*
10. Voitele pullat munalla ja paina rusinoita koristeeksi.
11. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 8 minuuttia.

VINKKI!
Nämä pullat kuivuvat tavallisia pullia nopeammin, joten kannattaa pakastaa osa ja sulattaa tarpeen mukaan.

Luumurullat

oulutorttujen ohella voit tällä helpolla reseptillä tehdä joulupöytään myös pienempiä naposteltavia luumurullia. Taikinasta tulee 25-30 rullaa.

Ainekset:

500 g pakastevoitaikinaa
n. 150 g luumumarmeladia
voiteluun munaa

1. Kauli sulanut voitaikina ohueksi levyksi.
2. Levitä sille ohut kerros luumumarmeladia.
3. Kääri levy rullaksi.
4. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä noin sentin paksuisia viipaleita.
5. Pane viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle.
6. Voitele rullien ulkoreunat munalla.
7. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Marjamuffinit

150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
4 dl marjoja (mustikoita tai viinimarjoja)

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat ja vatkaa vielä vähän aikaa.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita maito ja marjat taikinaan.
  3. Jaa taikina 25 paperiseen leivosvuokaan ja paista muffineja 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Mokkapalat

200 g leivontamargariinia tai voita
4 kananmunaa
4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Kuorrutus:
100 g sulatettua voita tai margariinia
n. 1 dl kylmää kahvia
7 ½ dl (450 g) tomusokeria
2–4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

(Pinnalle: nonparelleja tai muita koristerakeita)

1. Sulata rasva ja nosta jäähtymään.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää sulatettu rasva.
4. Sekoita jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
5. Lisää jauhoseos ja maito taikinaan.
6. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
7. Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.
8. Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi ja levitä jäähtyneen levyn pinnalle.
(9. Koristele halutessasi esimerkiksi nonparelleilla.)

 

 

 

Mummun marjapiiras

Pohja:
1 ½ dl juoksevaa margariinia
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
 
Täyte:
1 purkki (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
n. 5 dl marjoja
 
1. Voitele piirasvuoka rasvanokareella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Yhdistä kaikki pohjan ainekset nopeasti taikinaksi.
3. Painele taikina piirasvuoan (halkaisija 20–27cm) pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri.
5. Ripottele marjat pohjan päälle ja kaada kermaviili päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Vinkki: Marjapiiras muuntuu omenapiiraaksi, kun käytät marjojen tilalla 5 dl omenaa kuutioina tai ohuina viipaleina. Mausteeksi voit ripotella pinnalle kanelia.

Mustikkapiirakka

1 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
1 ½ dl piimää
1 ½ dl sulatettua voita tai margariinia

Päälle:
noin 5 dl mustikoita
sokeria

  1. Sekoita sokeri, jauhot, hiutaleet ja sooda keskenään.
  2. Lisää piimä ja jäähtynyt rasva. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan.
  3. Levitä päälle mustikat ja sokeri.
  4. Paista 200 asteen lämmössä noin 30 minuutin ajan.

 

Omenamuffinssit

3 ½ dl vehnäjauhoja 
1 ½ dl sokeria 
2 tl leivinjauhetta 
2 tl vaniljasokeria 
2 tl kanelia 
2–3 omenaa pieneksi kuutioituna (noin 3 dl) 
1 dl ruokakermaa tai maitoa 
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g rasvaa sulatettuna
1 dl appelsiinituoremehua tai muuta mehua
2 munaa 

1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään kulhossa.
2. Pese, kuori ja kuutioi omenat.
3. Lisää kuivien aineiden joukkoon omenakuutiot.
4. Sekoita lopuksi muut aineet taikinaan huolellisesti.
5. Jaa taikina tukeviin muffinssivuokiin.
6. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

 

VINKKI! Jos haluat, voit kuorruttaa jäähtyneet muffinssit.

Kuorrutus:

75 g pehmeää margariinia tai voita
100 g tuorejuustoa
4 dl tomusokeria

1. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään hyvin.
2. Levitä tai pursota kuorrutus muffinssien päälle.

Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
200 g (2 1/3 dl) sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja

  1. Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet.
  2. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
  3. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään.
  4. Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.
  5. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.

Persikka-rahkapiirakka

Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 dl kevytkermaa
1 kananmuna
1/2 dl ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia

Täyte:
1 prk (200 g) maitorahkaa
1 kananmuna
noin 1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 prk säilykepersikoita

1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää kevytkerma, kananmuna ja öljy nopeasti sekoittaen.
3. Levitä taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan, halkaisija noin 30 cm.
4. Valmista täyte. Sekoita maitorahka, kananmuna, sokeri ja maito keskenään.
5. Valuta ja viipaloi persikat. Laita persikkaviipaleet taikinan pinnalle. Kaada rahkaseos niiden päälle.
6. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.
7. Tarjoa hyvin jäänhtyneenä.

Vinkki!
Persikoiden sijasta voi käyttää myös muita hedelmiä tai marjoja esim. aprikoosia tai vadelmia.

Pikkupullat

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n.1 kg vehnäjauhoja
100 - 150 g margariinia tai voita

  1. Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää lämmin maito ja anna hiivan liueta maitoon. Lisää muna ja mausteet.
  3. Sekoita maitoon niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
  4. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  5. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
  6. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat tangoiksi. Paloittele tangot paloiksi ja pyörittele palaset pulliksi.
  7. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille ja peitä leivinliinalla.
  8. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripota pintaan hienoa sokeria.
  9. Paista pullia uunin toiseksi alimmalla kannatintasolla 225 asteessa 8-10 minuuttia. Jäähdytä leivinliinalla peitettynä.

Katso video:

Piparkakkutalon koristelu

Vaahtokaramellit
Kokeile leikata vaahtokarkkeja paloiksi ja kiinnittää talon katolle tai aidaksi talon ymärille. Tulos on runsas ja houkutteleva.

Pienet keksit ja piparit
Suurempaan piparkakkutaloon sopivat hyvin koristeeksi myös pienet keksit, piparit ja suklaatikut Hannu ja Kerttu –sadun tyyliin. Ne käyvät katolle ja seiniin, sekä ikkunaluukuiksi ja aidaksi. Pikkumuoteilla voi myös leipoa sopivia pieniä piparkakkuja koristeeksi. Muista että ne kypsyvät kokonsa vuoksi nopeammin kuin tavalliset piparit.

Pumpuli
Pumpulista saa talon savupiippuun hienon savukiehkuran. Syötävän savun saat hattarasta, jos satut löytämään sitä kaupasta. 

Mantelit ja pähkinät
Mantelit ja pähkinät käyvät myös mainiosti koristeeksi jos karamelleja haluaa välttää.

Marianne-kuulat
Piparkakkutalon pihalle saa tehtyä lumilyhtyjä Marianne-kuulista tai muista valkoisista pyöreistä karamelleista valkoisen sokerikuorrutteen avulla.

Lakritsat
Lakupötköistä tulee hienoja pylväitä jos talosi ei ole mikään mökki vaan suorastaan kartano!

Liivatelevyt
Liivatelevyistä voi leikata taloon ikkunaruudut, mutta niitä ei kannata sitten syödä!

Pihlajanmarja-marmeladit
Peristeiset ”Kettu-karkit” eli pihlajanmarjamarmeladit voi leikata viipaleiksi ja asetella niistä taloon kattotiilet.

Porkkanaleivokset

3 kkp vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 kkp sokeria
1 tl suolaa
2 tl soodaa
2 kkp porkkanaraastetta
1 prk ( pieni) ananasmurskaa
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
¾ kkp öljyä

Kuorrutus:

150 g sulatejuustoa
150 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
200 g tomusokeria

Pinnalle: ½ kkp pähkinärouhetta

  1. Kuori ja raasta porkkanat.
  2. Mittaa kulhoon luettelon mukaisessa järjestyksessä kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia  225 asteessa.
  4. Anna jäähtyä. Tee sillä välin kuorrutus.
  5. Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet kulhossa tasaiseksi massaksi.
  6. Levitä seos jäähtyneen leivoslevyn päälle.
  7. Leikkaa levy neliön muotoisiksi leivoksiksi.
  8. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta.

HUOM! kkp= kahvikuppi = 1 1/2 dl

Pääsiäismuffinssit

(12 kpl)

125 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Kuorrute:

2 dl vispikermaa
200 g sitruunan tai appelsiinin makuista tuorejuustoa
hedelmärakeita

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri keskenään sähkövatkaimella.
  2. Lisää munat yksitellen taikinaan koko ajan sekoittaen.
  3. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltaista osaa taikinaan.
  4. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan.
  5. Lisää lopuksi kermaviili ja suklaarouhe. Sekoita hellästi taikinan joukkoon.
  6. Jaa taikina voideltuihin muffinipellin koloihin tai paperisiin amerikanmuffinivuokiin.
  7. Paista muffineja 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
  8. Kuorrutus: vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maustettu tuorejuusto.
  9. Koristele jäähtyneet muffinit kuorrutuksella ja halutessasi hedelmärakeilla.

Riisimuromakeiset

75 g kookosrasvaa
2½ rkl kaakaojauhetta
1½ dl tomusokeria
1½ tl vaniljasokeria
4 dl riisimuroja (gluteenittomia)

(pieniä foliokarkkivuokia)

  1. Sulata kattilassa rasva ja anna sen jäähtyä.
  2. Sekoita kulhossa keskenään muut aineet ja lisää juokseva rasva kulhoon varovasti nostellen.
  3. Ota seoksesta leivinpaperin päälle uunipellille tai pieniin karkkivuokiin pieniä nokareita ja nosta viileään jähmettymään.

Rocky road

200 g tummaa ja/tai maitosuklaata
½ dl rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä pieninä paloina
½ dl pekaanipähkinöitä
½ dl suolapähkinöitä
100 g vaahtokarkkeja

1. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon.
2. Sulata suklaa mikrossa niin, että sekoittelet seosta pienin väliajoin.
3. Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä. Pähkinät saavat olla melko suuria paloja.
4. Jos vaahtokarkit ovat hyvin suuria, paloittele hieman niitäkin.
5. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Levitä seos voi- tai leivinpaperin päälle vuokaan. Nosta kylmään jähmettymään.
6. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi terävällä veitsellä.

Runebergin kakku

150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua
Lisäksi: vadelmahilloa
Koristeeksi: tomusokerikuorrutetta

  1. Voitele ja korppujauhota  tasapohajinen kakkuvuoka.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
  3. Lisää munat yksitellen.
  4. Mittaa korppujauhot, vehnäjauhot, mantelirouhe ja vaniljasokeri toiseen kulhoon. Sekoita ja lisää taikinaan omenamehun kanssa.
  5. Kaada taikina vuokaan. Tee taikinaan koloja ja pane niihin vadelmahilloa.
  6. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.
  7. Anna kakun jäähtyä hetki. Kumoa kakku ja käännä oikein päin.
  8. Tee hillosilmiä paistuneiden hillokolojen päälle. Koristele kakku vielä tomusokeri-vesiseoksella.

Runebergin tortut

200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)

Väliin:
1-1 1/2 dl vadelmahilloa

Kostutukseen:
omenamehua

Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 -1 rkl vettä

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.
  2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Jos haluat, lisää karvasmanteliöljy.
  4. Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa syvennykseen.
  5. Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin keskiritilällä 15-20 minuuttia.
  6. Kostuta jäähtyneitä torttuja hiukan omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa. Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.

Sitruunatangot

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
200 g kylmää voita tai margariinia
1 muna
1/2-1 sitruunan raastettu kuori.

Pinnalle:
Kaneli-sokeriseosta

1. Mittaa jauhot, sokeri ja rasva kulhoon.
2. Nypi sormin ryynimäiseksi seokseksi.
3. Lisää joukkoon muna ja raastettu sitruunan kuori.
4. Tee taikinasta noin sormen paksuisia tankoja. Leikkaa ne 5-6 cm:n pituisiksi paloiksi.
5. Kieritä palat kaneli-sokeriseoksessa ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Suklaamurukeksit

150 g pehmeää margariinia tai voita
¾ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
(1–2 tl kanelia)
150–200 g:n levy tummaa suklaata

1. Vatkaa rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
2. Lisää 1 muna ja vatkaa hyvin. Lisää sitten toinen ja jatka vatkaamista.
3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri (ja kaneli) keskenään.
4. Lisää jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan. Taikinasta tulee paksua.
5. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi veitsellä tai monitoimikoneella. Sekoita suklaarouhe taikinaan.
6. Nosta lusikalla taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Keksit leviävät paistuessaan kaksinkertaisiksi.
7. Paista 150 asteessa noin 15 minuuttia.
8. Anna keksien jäähtyä pellillä, kunnes ne kovettuvat.

Tikkupulla

3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl kardemumma
1 1/2 dl maitoa

sormenpaksuisia pitkiä puutikkuja paistamiseen

 
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää joukkoon maito. Voit maustaa taikinan kardemummalla.
3. Leivo taikinasta noin 20 sentin mittaisia, sormenpaksuisia pötköjä.
4. Kierrä pötkö paksun puutikun ympäri siten, että päät jäävät kierteen sisään – silloin pulla pysyy tikussa paistamisen ajan. Tee kierrokset niin harvaan, että pullalla on tilaa kohota paistuessaan.
5. Paista pulla riittävän etäällä liekeistä, ettei taikina pala.
6. Pulla kypsyy 15–20 minuutissa. Pulla on kypsä, kun se irtoaa tikusta helposti.
7. Nauti tikkupulla mansikkahillon kera.
Vinkki! Tee tikkupullataikina valmiiksi jo kotona. Ota mukaan vähän jauhoja, jotta pullien kietominen  paistotikun ympäri onnistuu.
Takaisin