Leivonnaiset suolaiset

Helpot perunarieskat

3 dl perunahiutaleita
4 dl vettä
(tai noin 4 dl perunamuusia)
1/2 dl öljyä 
1/2  tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita perunahiutaleet haaleaan veteen. Lisää rasva, suola ja jauhot. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se 6-8 osaan. Taputtele palat litteiksi riekoiksi.

2. Pistele rieskat ja paista 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

Juusto-kinkkusarvet

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
50 g margariinia
200 g kermaviiliä

Täyte:
1 kananmuna
1,5 dl juustoraastetta
75 g palvikinkkukuutioita
1/4 tl oreganoa
1/4 tl basilikaa
1/8 tl mustapippurirouhetta

Voiteluun:

1 kananmuna 

1. Sekoita kuivat aineet ja pehmeä rasva keskenään. Lisää kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Anna taikinan seistä hetki kylmässä
2. Sekoita täytteeseen tulevat aineet keskenään.
3. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse ne jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi levyiksi.
4. Jaa levyt taikinapyörällä kahdeksaan osaan ja laita täytettä kolmion leveämpään päähän. Kääri kolmiot rullalle ja muotoile sarviksi pellille leivinpaperin päälle.
5. Voitele sarvet munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasossa 1215 minuuttia.

Juustosarvet

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl juoksevaa margariinia tai 50 g margariinia tai voita
2 dl kermaviiliä

Täyte:
1 muna
2 dl juustoraastetta

Voiteluun: munaa

Pinnalle: juustoraastetta tai seesaminsiemeniä

1. Sekoita vehnäjauhot, juustoraaste, suola ja leivinjauhe kulhossa.
2. Lisää joukkoon rasva ja kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Jaa taikina kahtee osaan. Pyöritä palat palloiksi.
4. Kauli pallot ohuiksi pyöreiksi levyiksi.
5. Jaa levyt 6-8 yhtä suureen osaan kolmioiksi.
6. Sekoita täytteet aineet taikinakulhossa.
7. Jaa täyte kolmioiden leveään päähän.
8. Rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille.
9. Voitele sarvet munalla ja ripota päälle juustoraastetta tai siemeniä.
10. Paista sarvia 225 asteessa 15-20 minuuttia.
11. Tarjoa lämpiminä.

Kaurapatongit

(4 kpl)
4 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
8 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
pinnalle kauraleseitä
 
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se leivontakulhoon.
2. Lisää veteen hiiva, hunaja, suola ja kauraleseet.
3. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhot.
4. Lisää viimeksi rypsiöljy ja alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota liinalla peitettynä.
5. Jaa taikina neljään osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi.
6. Kierrä levyt hieman vinosti rullalle ja kohota ne uunipellillä leivinpaperin päällä ja liinan alla.
7. Voitele pinta vedellä ja ripottele kauraleseitä pinnalle. Viillä pintaan terävällä veitsellä viiltoja.
8. Paista uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Kaurateeleivät

2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
30 g sulatettua margariinia tai 2 rkl öljyä
2 dl maitoa

1. Sekoita kuivat aineet, lisää rasva ja lopuksi maito.
2. Jaa taikina kolmeen osaan ja taputtele kustakin matala leipä. Jaa ne taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan.
3. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi.

Kesäkurpitsasämpylät

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
noin 3 dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl anista
1 dl kauraleseitä
8-9 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Voiteluun: munaa
Pinnalle: auringonkukan- tai pellavansiemeniä
 
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. 
2. Lisää kurpitsaraaste, suola, siirappi, hienonnettu anis ja leseet.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi öljy. Taikina saa olla melko napakkaa, koska raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Leivo palat sämpylöiksi.
6. Anna sämpylöiden kohota peitettynä.
7. Voitele sämpylät munalla, ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
 

Kinkku-ananaspizza

Pizzataikina:

(uunipellillinen)
2 ½ dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
3 rkl öljyä
6 dl vehnäjauhoja 

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Sekoita joukkoon öljy, suola ja jauhot.
3. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
4. Kauli tai taputtele käsin taikinasta ohut levy uunipellille leivinpaperin päälle.
5. Anna levyn kohota pellillä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.
6. Valmista tomaattikastike ja täyte.

Tomaattikastike:

400–500 g tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
½ tl chilijauhetta
½ tl mustapippurirouhetta
½ sipulia
1 rkl basilikaa
1 rkl oreganoa
1 tl suolaa
½ tl sokeria
 
1. Laita tomaattimurska valumaan siivilään.
2. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Lohko sipuli leikkuulaudan päällä.
3. Kaada valunut tomaattimurska kulhoon. Lisää sipulit ja mausteet joukkoon.
4. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

Kinkku-ananastäyte:
400 g palvikinkkua
2 pientä sipulia
4–5 tomaattia
1 paprika
3 dl juustoraastetta
1 rkl pitsamaustetta

1. Kuutioi kinkku.
2. Kuori ja hienonna sipulit mahdollisimman pieniksi.
3. Sekoita sipuli ja kinkku kulhossa.
4. Viipaloi tomaatit ja suikaloi paprika.
5. Raasta juusto.
6. Levitä pitsapohjalle tomaattikastiketta, kinkku-sipuliseosta sekä paprikasuikaleita sen päälle.
7. Lisää pitsamauste, tomaattiviipaleet ja lopuksi juustoraaste.
8. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Pehmeät perunaleipäset

(20–24 kpl)
4 dl vettä
½ dl ruis- tai kauraleseitä
1 pussi (noin 80 g) perunahiutaleita
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl öljyä
1 pussi kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
 
1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi (kättä lämpimämpää) ja kaada se leivontakulhoon.
2. Sekoita nesteeseen leseet, perunahiutaleet, sokeri, suola ja öljy.
3. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Alusta taikinaan jauhot.
4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa.
5. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo osat tangoiksi. Leikkaa tangot 10–12 palaan ja taputtele ohuiksi leipäsiksi.
6. Nosta viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla.
7. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Perunarieska

2½ dl perunasosetta
suolaa, ellei soseessa ole jo valmiiksi
1 muna
2½ dl ohrajauhoja

  1. Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Leivo leivinpaperille ohuita rieskoja.
  3. Pistele rieskat haarukalla ja paista heti 250 asteessa noin 15 minuuttia

Piadinaleipä

noin 6 dl venhäjauhoja
1 tl suolaa
leivinjauhetta
2 rkl oliiviöljyä
vettä

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää oliiviöljy. Lisää vettä sen verran, että taikina on notkeaa, mutta ei löysää. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia peittettynä.
  2. Tee taikinasta 5-6 pienta palloa. Kauli pallot kaulitaan ohuiksi pyöreiksi levyiksi.
  3. Paista leivät pannulla molemmilta puolilta noin 1- 2 minuuttia.
  4. Täytä piadina tuorejuustolla, kasviksilla ja leikkeleellä.

Pitaleivät

(8 kpl)

2 ½ dl vettä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 pussi kuivahiivaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
 
  1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42-asteiseksi) ja kaada kulhoon.
  2. Lisää veteen suola, sokeri ja öljy.
  3. Sekoita keskenään jauhot ja hiiva. Lisää seos nesteeseen vähitellen.
  4. Alusta taikina kimmoisaksi.
  5. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.
  6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahdeksaan osaan.
  7. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele palat ohuiksi, läpimitaltaan 15 cm, leiviksi.
  8. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle nousemaan.
  9. Paista hyvin kohonneita leipiä 7–8 minuuttia 250 asteessa.
  10. Anna leipien jäähtyä liinan alla.
  11. Valmista mieleisesi täyte esim. jauhelihasta, broilerista, kasviksista tai kalasta.  

Porkkanarieskat

4-5 dl porkkanaraastetta
2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai 
50 g sulaa margariinia tai voita
5 dl hiivaleipäjauhoja

  1. Sekoita porkkanaraasteen joukkoon muut aineet. 
  2. Nostele taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle nokareita. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin litteiksi riekoiksi.
  3. Paista niitä uunissa 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Annoksesta tulee noin 8 -10 kämmenen kokoista rieskaa.

Sienipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4- 5 dl pakastettuja metsäsieniä (esim. kantarelleja, tatteja) tai noin 40 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja tai suppilovahveroita) tai 400 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita  
1 iso sipuli
2 - 3 rkl öljyä
2 tl yrttiseosta esim. Provencen yrtit
1/2 tl mustapippuria, rouhittuna
1/2 tl suolaa
7 - 8 kpl kirsikkatomaatteja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta esim. emmental

1. Tee ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja rasva kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele piirasvuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka jääkaappiin.
3. Puhdista ja paloittele herkkusienet.
4. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne kuumassa pinnoitetussa kattilassa.Jos käytät kuivattuja sieniä, pane sienet kattilaan ja noin 4 dl vettä ja anna turvota noin puoli tuntia. Kuumenna sieniä niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, hauduta sieniä kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
5. Kuori ja hienonna sipuli.
6. Lisää sipulisilppu ja öljy sienien joukkoon. Kuumenna seosta vielä hetki, että sipulit pehmenevät.
7. Mausta seos yrttimausteella, pippurilla ja suolalla.
8. Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen.
9. Levitä sieni-sipuliseos pohjan päälle, samoin halkaistut kirsikkatomaatit.
10. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Kaada seos vuokaan.
11. Ripottele pinnalle persilja ja juustoraaste.
12. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt.

Tarjoa piirakan lisäkkeenä salaattia.

Takaisin