Leivonnaiset suolaiset
Helpot perunarieskat
3 dl perunahiutaleita
4 dl vettä
(tai noin 4 dl perunamuusia)
1/2 dl öljyä
1/2 tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1. Sekoita perunahiutaleet haaleaan veteen. Lisää rasva, suola ja jauhot. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se 6-8 osaan. Taputtele palat litteiksi riekoiksi.
2. Pistele rieskat ja paista 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
Juusto-kinkkusarvet
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
50 g margariinia
200 g kermaviiliä
Täyte:
1 kananmuna
1,5 dl juustoraastetta
75 g palvikinkkukuutioita
1/4 tl oreganoa
1/4 tl basilikaa
1/8 tl mustapippurirouhetta
Voiteluun:
1 kananmuna
1. Sekoita kuivat aineet ja pehmeä rasva keskenään. Lisää kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Anna taikinan seistä hetki kylmässä
2. Sekoita täytteeseen tulevat aineet keskenään.
3. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse ne jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi levyiksi.
4. Jaa levyt taikinapyörällä kahdeksaan osaan ja laita täytettä kolmion leveämpään päähän. Kääri kolmiot rullalle ja muotoile sarviksi pellille leivinpaperin päälle.
5. Voitele sarvet munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasossa 12–15 minuuttia.
Juustosarvet
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl juoksevaa margariinia tai 50 g margariinia tai voita
2 dl kermaviiliä
Täyte:
1 muna
2 dl juustoraastetta
Voiteluun: munaa
Pinnalle: juustoraastetta tai seesaminsiemeniä
1. Sekoita vehnäjauhot, juustoraaste, suola ja leivinjauhe kulhossa.
2. Lisää joukkoon rasva ja kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Jaa taikina kahtee osaan. Pyöritä palat palloiksi.
4. Kauli pallot ohuiksi pyöreiksi levyiksi.
5. Jaa levyt 6-8 yhtä suureen osaan kolmioiksi.
6. Sekoita täytteet aineet taikinakulhossa.
7. Jaa täyte kolmioiden leveään päähän.
8. Rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille.
9. Voitele sarvet munalla ja ripota päälle juustoraastetta tai siemeniä.
10. Paista sarvia 225 asteessa 15-20 minuuttia.
11. Tarjoa lämpiminä.
Kaurapatongit
Kaurateeleivät
2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
30 g sulatettua margariinia tai 2 rkl öljyä
2 dl maitoa
1. Sekoita kuivat aineet, lisää rasva ja lopuksi maito.
2. Jaa taikina kolmeen osaan ja taputtele kustakin matala leipä. Jaa ne taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan.
3. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi.
Kesäkurpitsasämpylät
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
noin 3 dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl anista
1 dl kauraleseitä
8-9 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Pinnalle: auringonkukan- tai pellavansiemeniä
2. Lisää kurpitsaraaste, suola, siirappi, hienonnettu anis ja leseet.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi öljy. Taikina saa olla melko napakkaa, koska raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Leivo palat sämpylöiksi.
6. Anna sämpylöiden kohota peitettynä.
7. Voitele sämpylät munalla, ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
Kinkku-ananaspizza
Pizzataikina:
(uunipellillinen)
2 ½ dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
3 rkl öljyä
6 dl vehnäjauhoja
Tomaattikastike:
Kinkku-ananastäyte:
400 g palvikinkkua
2 pientä sipulia
4–5 tomaattia
1 paprika
3 dl juustoraastetta
1 rkl pitsamaustetta
1. Kuutioi kinkku.
2. Kuori ja hienonna sipulit mahdollisimman pieniksi.
3. Sekoita sipuli ja kinkku kulhossa.
4. Viipaloi tomaatit ja suikaloi paprika.
5. Raasta juusto.
6. Levitä pitsapohjalle tomaattikastiketta, kinkku-sipuliseosta sekä paprikasuikaleita sen päälle.
7. Lisää pitsamauste, tomaattiviipaleet ja lopuksi juustoraaste.
8. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
Pehmeät perunaleipäset
Perunarieska
2½ dl perunasosetta
suolaa, ellei soseessa ole jo valmiiksi
1 muna
2½ dl ohrajauhoja
- Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi.
- Leivo leivinpaperille ohuita rieskoja.
- Pistele rieskat haarukalla ja paista heti 250 asteessa noin 15 minuuttia
Piadinaleipä
noin 6 dl venhäjauhoja
1 tl suolaa
leivinjauhetta
2 rkl oliiviöljyä
vettä
- Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää oliiviöljy. Lisää vettä sen verran, että taikina on notkeaa, mutta ei löysää. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia peittettynä.
- Tee taikinasta 5-6 pienta palloa. Kauli pallot kaulitaan ohuiksi pyöreiksi levyiksi.
- Paista leivät pannulla molemmilta puolilta noin 1- 2 minuuttia.
- Täytä piadina tuorejuustolla, kasviksilla ja leikkeleellä.
Pitaleivät
(8 kpl)
- Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42-asteiseksi) ja kaada kulhoon.
- Lisää veteen suola, sokeri ja öljy.
- Sekoita keskenään jauhot ja hiiva. Lisää seos nesteeseen vähitellen.
- Alusta taikina kimmoisaksi.
- Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahdeksaan osaan.
- Pyörittele palat palloiksi ja taputtele palat ohuiksi, läpimitaltaan 15 cm, leiviksi.
- Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle nousemaan.
- Paista hyvin kohonneita leipiä 7–8 minuuttia 250 asteessa.
- Anna leipien jäähtyä liinan alla.
- Valmista mieleisesi täyte esim. jauhelihasta, broilerista, kasviksista tai kalasta.
Porkkanarieskat
4-5 dl porkkanaraastetta
2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai
50 g sulaa margariinia tai voita
5 dl hiivaleipäjauhoja
- Sekoita porkkanaraasteen joukkoon muut aineet.
- Nostele taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle nokareita. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin litteiksi riekoiksi.
- Paista niitä uunissa 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Annoksesta tulee noin 8 -10 kämmenen kokoista rieskaa.
Sienipiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
4- 5 dl pakastettuja metsäsieniä (esim. kantarelleja, tatteja) tai noin 40 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja tai suppilovahveroita) tai 400 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita
1 iso sipuli
2 - 3 rkl öljyä
2 tl yrttiseosta esim. Provencen yrtit
1/2 tl mustapippuria, rouhittuna
1/2 tl suolaa
7 - 8 kpl kirsikkatomaatteja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta esim. emmental
1. Tee ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja rasva kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele piirasvuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka jääkaappiin.
3. Puhdista ja paloittele herkkusienet.
4. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne kuumassa pinnoitetussa kattilassa.Jos käytät kuivattuja sieniä, pane sienet kattilaan ja noin 4 dl vettä ja anna turvota noin puoli tuntia. Kuumenna sieniä niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, hauduta sieniä kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
5. Kuori ja hienonna sipuli.
6. Lisää sipulisilppu ja öljy sienien joukkoon. Kuumenna seosta vielä hetki, että sipulit pehmenevät.
7. Mausta seos yrttimausteella, pippurilla ja suolalla.
8. Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen.
9. Levitä sieni-sipuliseos pohjan päälle, samoin halkaistut kirsikkatomaatit.
10. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Kaada seos vuokaan.
11. Ripottele pinnalle persilja ja juustoraaste.
12. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt.
Tarjoa piirakan lisäkkeenä salaattia.
- Juomat
- Juusto- ja munaruoat
- Jälkiruoat
- Kalaruoat
- Kastikkeet, dipit ja marinadit
- Kasvisruoat
- Leivonnaiset makeat
- Leivonnaiset suolaiset
- Liha- ja makkararuoat
- Puurot ja myslit
- Salaatit ja salaatinkastikkeet