Liha- ja makkararuoat

Broileritortillat

8 täysjyvätortillalettua

Broileritäyte:
600 g maustamattomia broilerifileesuikaleita tai rintafileitä
öljyä paistamiseen
1 tl broilerimaustetta
1 tl suolaa
1 tl currya
1tl mustapippuria
1 iso sipuli
2 paprika
1-2 valkosipulinkynttä murskana
2 rkl mietoa chilikastiketta
vettä

1. Ruskista broilerisuikaleet pannulla kypsäksi. Mausta.
2. Lisää mukaan sipuli ja paprika, kääntele hetki.
3. Lisää chilikastike ja tarvittaessa hieman vettä. Anna hautua 10–15 min.
4. Lisää tarvittaessa vettä.
5. Tarjoa tortillalettujen, salsan ja kasvisten kera.

Salsakastike:
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1 hienonnettu sipuli
3 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl mustapippurirouhetta

1. Sekoita aineet keskenään. Maista.
2. Saat salsasta sileämmän, jos hieman survot sauvasekoittimella.
3. Laita tarjoilukulhoon ja anna maustua viileässä.

Tarjolle lisäksi:

Kermaviiliä
Rapeaa salaattia pilkottuna
Tomaattia siivuina
Kurkkua suikaleina
Ananasta paloina
(Puna)sipulia ohuina viipaleina

Katso video:

Hernekeitto

4 dl kuivattuja herneitä 
n. 2 l vettä 
500 g savustettua porsaanpotkaa tai kinkun luuta 
suolaa

1. Liota herneitä litrassa vettä yön yli. Pane liotusvedessään kiehumaan. Lisää vettä ja pane savupotka joukkoon (poista potkasta kamara, ellet halua tuntuvaa savun makua soppaan). Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia.

2. Nosta liha kattilasta ja irrota luusta. Poista lihasta rasva ja jänteet (myös kamara, ellet poistanut sitä jo alkuvaiheessa). Leikkele liha paloiksi ja pane uudelleen keiton joukkoon. Tarkista sakeus ja maku. Mausta suolalla, ellei lihasta irronnut tarpeeksi makua.

3. Maun mukaan keittoon voi lisätä esimerkiksi sipulia tai porkkanaa. Mausteina kannattaa myös kokeilla meiramia, paprikaa, sinappia, valkosipulia ja niin edelleen.

Jauhelihakastike

400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 maustemitta mustapippuria
½ tl basilikaa
½ tl oreganoa
1-2 maustemittaa timjamia

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Paahda jauheliha paistinpannussa. Lisää sipuli, valkosipuli ja jauhot. Sekoita kunnes jauhot häviävät lihan joukkoon. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet.
2. Siirrä kastike kattilaan ja hauduta kannen alla vähäisellä lämmöllä 15-20 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa kastike keitetyn pastan ja raastetun juuston kanssa.

Kaalipata

1 kg valkokaalia
4-5 porkkanaa
1 iso sipuli
2-3 dl vettä
1/2 dl puuroriisiä
1 1/2 tl suolaa
400 g  naudan paistijauhelihaa 
2 rkl  siirappia 
2 tl  meiramia 
rouhittua mustapippuria  

Lisäksi: sokeroitua puolukkasurvosta 

1. Varaa ruokaa varten iso kattila (noin 3 l).
2. Suikaloi kaali.
3. Kuori ja leikaa porkkanat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
4. Kuori ja hienonna sipuli.
5. Mittaa kattilaan vesi. Lisää kiehuvaan veteen vähitellen kaalisuikaleet. Sekoita välillä. Kun kaali alkaa pehmetä, lisää porkkanat, riisi ja suola. Sekoita hyvin ja pane kattilan päälle kansi.
6. Anna kiehua noin 20 minuuttia.
7. Ruskista sillä aikaa jauheliha. Lisää joukkoon sipulit pehmenemään.
8. Kaada jauheliha-sipuliseos, siirappi, meirami ja mustapippuri pataan.
9. Hauduta vielä noin 5 minuuttia.
10. Tarjoa kaalipata puolukkasurvoksen ja ruisleivän kanssa. Juomana maistuu kylmä maito.

Makkarakastike

400 g nakkeja tai lenkkimakkaraa
½ sipulia
2 rkl öljyä tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
½ lihaliemikuutiota
½-1 rkl sinappia
½ rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta

1. Pilko makkara ja ruskista kevyesti kuumassa teflonpannussa ilman rasvaa. Siirrä palaset kattilaan.

2. Hienonna sipuli ja kiehauta kuumassa rasvassa paistinpannussa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita keskilämmöllä, kunnes seos on vaalean ruskeaa. Lisää vesi pannuun puuhaarukalla sekoittaen. Kiehauta kastike ja kaada se kattilaan makkaroiden päälle.

3. Mausta kastike lihaliemikuutiolla, sinapilla, tomaattisoseella ja soijakastikkeella. Keitä kastiketta hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia.
Tarjoa lisänä kuorineen keitettyjä perunoita ja porkkanaraastetta.

Siskonmakkarakeitto

1 l vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
pala lanttua
5-6 perunaa
pala purjoa
300 g siskonmakkaroita
(persiljaa)

  1. Pese ja kuori juurekset ja perunat. Leikkaa porkkanat ja lanttu kuutioiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Keitä 10 min. 
  2. Lisää lohkotut perunat. Halkaise purjo ja huuhtele kylmässä vedessä. Viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi. 
  3. Kun kasvikset ovat kypsiä, "lypsä" siskonmakkaroista makkaramassa nokareina keittoon. Lisää myös purjorenkaat. Anna keiton poreilla noin 5 minuuttia. 
  4. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Voit lisätä keittoon tarjolle tuotaessa hienonnettua persiljaa. Jos makkarat on tehty luonnonsuoleen, leikkaa ne saksilla keittoon. Samalla tavalla voit valmistaa keiton myös lenkki- ja nakkimakkaroista.

Tipuvokki

300 g broilerisuikaleita
600 g pakastettuja vokkivihanneksia
2 rkl öljyä
Valitse jompikumpi näistä kastikkeista:

Kastike 1:
400–500 g tomaattimurskaa
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ dl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
½ rkl sinappia
1 rkl chilikastiketta
½ tl cayennepippuria

Kastike 2:
½ dl soijakastiketta
½ tl mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta
½ rkl maissitärkkelysjauhoa
1 ½ dl vettä

Lisäkkeeksi:
Riisiä tai nuudeleita

1. Valmista valitsemasi kastike sekoittamalla ainekset keskenään.
2. Kuumenna öljy wokpannussa tai suuressa paistinpannussa.
3. Ruskista lihasuikaleita muutama minuutti. Kääntele lihoja, jotta ne ruskistuvat tasaisesti.
4. Lisää vihannekset pannulle ja kuullota.
5. Kaada kastike lihan ja kasvisten joukkoon
7. Kypsennä 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä.
8. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi.
9. Kypsennä lisäkkeeksi riisiä tai nuudeleita.

Takaisin