Kastikkeet, dipit ja marinadit

Chilinen dippikastike

2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria 

  1. Mausta  jogurtti chilikastikkeella ja ripauksella suolaa ja pippuria.
  2. Anna makujen tasaantua viileässä.
  3. Tarjoa dippikastike kasvispalojen, esimerkiksi porkkanan, kukkakaalin, paprikan, varisellerin, lantun ja kokonaisten retiisien, kera. Dippi sopii myös esimerkiksi papupihvien kanssa tarjottavaksi.

Pestokastike

1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
½ dl pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
1/4 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuri
1 dl oliiviöljyä

1. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla.
2. Kuori valkosipulit ja hienonna kynsiä hieman.  
3. Laita basilikasilppu, valkosipulit, parmesaaniraaste, suola, mustapippuri ja puolet oliiviöljystä kapeaan, korkeaan astiaan.
4. Soseuta seos sauvasekoittimella.
5. Lisää loppu öljy juoksevana nauhana joukkoon koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen. Jatka kunnes seoksesta tulee tasaista. 

Vinkki: Voit halutessasi sekoittaa kastikkeen kypsän pastan joukkoon ja koristella annoksen puolitetuilla kirsikkatomaateilla.

Sitruunainen dippikastike

2 dl kermaviiliä
2-3 tl sitruunamehua
3 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

1. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
2. Paloittele erilaisia kasviksia ja tarjoa dipin kera.  

Tartarkastike

1 purkki (200 g) kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
¼ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl sinappista kurkkusalaattia

1. Kumoa kermaviili kulhoon.
2. Mittaa loput ainekset joukkoon ja sekoita hyvin.
3. Anna maustua jääkaapissa hetki.
4. Tarjoa kalan lisukkeena.

Vaniljakastike

3 dl maitoa
1 muna
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

1. Sekoita kaikki aineet paitsi vaniljasokeri hyvin kattilassa.
2. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä keitä!
3. Lisää lopuksi vaniljasokeri.

VINKKI! Jos käytät vanilliinisokeria, lisää se vasta valmiiseen, hiukan jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kuumennettu vanilliini maistuu kitkerältä.

Takaisin