Mestariavain: keittiössä

Tee vähintään kaksi Pikkukokki keittiössä -tehtävää

1. Valmistan perheelle aamu-, ilta- tai välipalan. Korjaan myös jäljet: pakkaan ruoat kaappeihin ja tyhjennän sekä pyyhin pöydän.

2. Merkitsen päivän ajan muistiin, mitä, milloin, missä ja kenen kanssa syön ja juon. Mietin yhdessä aikuisen kanssa,

  • montako kertaa söin tänään
  • napostelinko
  • söinkö monipuolisesti
  • oliko jotakin liian vähän
  • puuttuiko jotakin tärkeää kokonaan
  • oliko jotakin liikaa
  • söinkö herkkuja
  • kuinka monta kourallista kasviksia söin.

 3. Muutan reseptissä kursivoitujen aineksien määrät desilitroiksi.

          Kauralastut

          150 g margariinia tai voita

          105 g kaurahiutaleita

          97,5 g vehnäjauhoja

          1/2 tl leivinjauhetta

          212,5 g sokeria

          50 g kevytkermaa tai maitoa

          1 muna

  1.  Sulata margariini.
  2.  Sekoita kaurahiutaleet margariiniin.
  3.  Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauho, leivinjauhe ja sokeri.
  4.  Sekoita lopuksi kevytkerma ja muna taikinaan.
  5.  Nostele kahdella teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Ne leivävät uunissa, joten jätä tilaa nokareiden välille.
  6.  Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia.
  7.  Anna kypsien lastujen jäähtyä hieman, ennen kuin irrotat ne pelliltä. Jos haluat kaarevia lastuja, jäähdytä lastut        kaulimen tai puhtaan pullon päällä.

4.      Kokoan kestävät retki- tai pelireissueväät. Huomioin seuraavia asioita:

  • Vältän herkästi pilaantuvia ruoka-aineita.
  • Pakkaan eväät tiiviisiin ja kestäviin rasioihin. Retkileipien vihannekset viipaloin ja pakkaan pieneen rasiaan, niin leivät eivät vety.
  • Retkelle tai turnaukseen otan väsymisen varalle jotakin, josta saan nopeasti energiaa: kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä tai energiapitoista juomaa.

5. Suunnittelen aterian ja teen ostoslistan puuttuvista aineista. Tarkistan sen aikuisen kanssa ja käyn ostoksilla.

6. Valmistan ja kypsennän uuniruoan.

7. Leivon pullaa tai sämpylöitä.

8. Leivon kääretortun ohjeen mukaan.

9. Suunnittelen juhla-aterian ja katan pöydän juhla-ateriaa varten. Mietin:

  • Mikä on juhlan aihe? Esimerkiksi sadonkorjuu, kesäkekkerit tai pikkujoulu.
  • Tarjotaanko alkukeittoa tai alkuruokaa?
  • Mitä on pääruokana? Onko esimerkiksi lihaa, kalaa, uuniperunoita tai lämpimiä kasviksia?
  • Tarvitaanko leipälautasia?
  • Mitä on jälkiruokana? Miten se tarjotaan ja syödään?
  • Laitetaanko liina pöydälle? Miten taittelen lautasliinat?
  • Onko kynttilöiden tai kukkien aika?
  • Mitä koristeita löydän luonnosta?
  • Valmistanko itse koristeita, keksinkö pikkutavaroille uusiokäyttöä pöytäkoristeina?

10. Valmistan koko aterian itse: Valmistan lämpimän aterian itselleni ja perheelleni tai kaverille. Se voi olla lounas, päivällinen tai retkiateria. Katan pöydän. Harjoittelen ruoan tarjoilemista. Lopuksi huolehdin tiskeistä, ruoantähteistä ja keittiöjätteistä. 

Takaisin