Puutarhasanastoa

Esikasvatus? Mitähän se mahtaa tarkoittaa? Entä mikä on taimiväli tai harso? Puutarhaoppaissa tulee vastaan mitä ihmeellisimpiä sanoja ja termejä. Tältä sivulta löydät termeille selityksiä.

Esikasvatus

Esikasvatuksella tarkoitetaan taimien kasvattamista siemenistä ensin astiassa ja sen jälkeen siirtämistä lopulliseen kasvupaikkaan. Esikasvatusta tarvitaan, kun kasvilla on pitkä kasvuaika, eivätkä ne muuten ehtisi Suomen oloissa tehdä satoa tai kukkia. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi purjo, kurpitsa, tomaatti sekä kesäkukista orvokki.

Harso

Harso on viljelykasvien päälle levitettävä kangas, joka suojaa kasveja mm. tuhoeläinten hyökkäyksiltä. Harso myös pidättää kosteutta kasvustossa ja suojaa kasveja kylmältä.

Harventaminen

Harventamisella tarkoitetaan ylimääräisten taimien poistamista viljelyriveistä, jos on kylvetty liian tiheään. Esimerkiksi porkkanan siemen on hyvin pientä, jolloin siemenpussista on vaikeaa kylvää siemeniä oikeaan kasvutiheyteen. Jos ei halua tehdä harvennustyötä, voi ostaa porkkanan siemenet siemennauhassa. Siemennauhassa siemenet ovat jo valmiiksi sopivilla etäisyyksillä.

Itäminen

Itämiseksi kutsutaan sitä tapahtumaa, kun siemen riittävässä lämpötilassa ja kosteusoloissa työntää ensimmäisen juuren ja varren ulos kuorestaan.

Kalkki

Suomen maaperä on luontaisesti hapan. Kalkkia tarvitaan maahan vähentämään happamuutta, sillä happamassa maassa kasvit eivät pysty ottamaan ravinteita yhtä tehokkaasti kuin neutraalissa maassa. Kalkkia saadaan kuumentamalla kalkkikiveä. Kalkkikivestä irtoaa hiilidioksidia ja jäljelle jää poltettu kalkki. Viljelykasveille hyvä pH on noin 6-6,5.

Kasvusäkki

Kasvusäkki on muovisäkki, jossa on sisällä multaa ja hitaasti liukenevia lannoiterakeita. Kasvusäkissä voidaan viljellä esimerkiksi tomaatteja ja yrttejä. Kasvusäkkiin tehdään reiät taimille ja taimet istutetaan reikiin. Taimien juuret pääsevät näin levittäytymään säkin sisälle. Viljelyn päätyttyä käytetyn mullan voi viedä kompostiin, kun poistaa muovisäkin.

Komposti

Komposti on maan pieneliöiden ”tehdas”, joka hajottaa maatuvaa ainesta takaisin mullaksi. Komposti on osa luonnon kiertokulkua. Pieneliöt toimivat, kun niillä on tarpeeksi vettä, ravinteita ja hajotettavaa ainesta. Kompostista voit löytää muun muassa lieroja, erilaisia toukkia ja sieniä.

Taimiväli

Taimiväli on kahden istutettavan taimen välimatka toisistaan. Esimerkiksi kesäkurpitsan taimet istutetaan 50 cm:n välein.

Takaisin