Vilvoittele välillä

Aurinko nauraa nyt koko naamallaan. Vetäydy välillä varjoon, suojaan ja nauti viileää juomaa.

Armas aurinko hellittelee meitä. Ulkona touhutessa saamme kaupanpäällisiksi vitamiinitkin: auringon vaikutuksesta iholla syntyy D-vitamiinia, joka on tärkeää luiden ja hampaiden terveydelle. Mutta jos ahmit aurinkoa mielin määrin, tämä lempeä ystävä muuttuu vaaralliseksi veijariksi, joka polttaa ihoa ja aiheuttaa huonon olon. Vilvoittele välillä, niin aurinko pysyy ystävänä!

  • Nauti kesästä, liiku ja leiki ulkoilmassa.
  • Suojaa pää hatulla tai huivilla ja silmät aurinkolaseilla.
  • Lekottele varjossa. Lukeminen ja kortti- ja lautapelitkin sujuvat helpommin auringolta suojassa.
  • Vaate on paras suoja polttavaa aurinkoa vastaan. Teepaita ja sortsit päällä voit myös pulahtaa järveen tai mereen, ei kuitenkaan uima-altaaseen.
  • Käytä suojavoidetta, jos et voi muuten suojautua.
  • Juo paljon! Vesi sammuttaa janon hyvin. Parasta vatsalle ovat viileät, ei liian kylmät eivätkä kovin makeat juomat.

Vinkki!

Juomat voit pakastaa muovipulloissa tai –rasioissa. Jätä astiat hieman vajaiksi, etteivät ne halkea, kun neste jäätyy. Pakkaa jäinen juomapullo retkieväiden joukkoon. Pullo pitää ruoan viileänä, ja juoma sulaa vähitellen.

Juomia kesäjanoon:

Lomalaisen jäätee

2 litraa valmista teetä
1 huolellisesti pesty, viipaloitu sitruuna (tai kaksi)
kourallinen huuhdeltuja mintunlehtiä
2-3 dl hunajaa tai sokeria
runsaasti jääpaloja

1. Valmista tee: Kaada kuuma vesi teelehtien tai teepussien päälle ja anna teen hautua noin 10 minuuttia. Jos käytät teelehtiä, siivilöi juoma.
2. Lisää teehen sitruunanviipaleet ja mintunlehdet.
3. Anna maustua peitettynä huoneenlämmössä ainakin 5 tuntia, enintään yön yli.
4. Siivilöi juoma ja lisää hunaja tai sokeri vähitellen joukkoon.
5. Sekoittele ja maista, onko tee sopivan makeaa.
6. Lisää juomaan paljon jääpaloja, ne laimentavat teen sopivasti. Voit koristaa juomalasit mintunlehdillä ja sitruunaviipaleilla.

Puutarhurin kesälimonadi

2 ½ l vettä
1 litra huuhdeltuja mustaherukan lehtiä tai 1 litra raparperin paloja (ja kourallinen ruusun terälehtiä omasta puutarhasta)
2 huolellisesti pestyä, viipaloitua sitruunaa
1-3 dl hunajaa tai sokeria
jääpaloja

  1. Kiehauta vesi ja kaada se toiseen kattilaan, jossa ovat mustaherukanlehdet tai raparperinpalat (ja ruusun terälehdet), sitruunanviipaleet ja hunaja tai sokeri.
  2. Sekoita ja peitä kattila kannella tai kelmulla.
  3. Anna hautua yön yli.
  4. Siivilöi juoma ja pullota.
  5. Juoma säilyy jääkaapissa tai kellarissa muutaman päivän. Kun tarjoat juomaa, lisää pinnalle koristeeksi sitruunamelissan lehtiä. Puhtaat ruusunlehdet ja mansikkaviipaleet kruunaavat juoman.

Menninkäisen metsäjuoma

2 litraa huoneenlämpöistä vettä
2 lasillista mustikoita
1 1/2-2 lasillista sokeria

1. Kaada vesi isoon lasipurkkiin, sekoita sokeri veteen ja lisää mustikat.
2. Nosta kelmulla peitetty purkki aurinkoiselle ikkunalle.
3. Kahden viikon kuluttua juoma on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi.
4. Menninkäisen juoma maistuu metsältä ja säilyy viileässä.

Takaisin