Marjastaminen on kivaa!

Marjastaminen on mukava harrastus. Silloin saa liikkua luonnossa ja ihastella luonnon väriloistoa.

Lähde porukalla marjametsään! Ota mukaan hyvät eväät sekä astia, johon keräät marjoja. Voit kerätä marjat käsin tai poimurilla. Varothan eksymästä metsään! Paina mieleesi koko ajan paikalliset maamerkit kuten isot kivet, erikoiset puut tai muurahaispesät. Marjat maistuvat parhaalle tuoreena. Kun säilöt sadon, niin saat nauttia marjaherkuista koko talven ajan.

Mustikka on lähes kaikkien herkkua

Se kasvaa yleisenä kaikkialla Suomessa sekä suuressa osassa muutakin Eurooppaa. Mustikan marjat ovat tavallisesti sinertävänharmaan vahan peittämät, mutta mustia vahapeitteettömiäkin marjoja löytää paikoitellen.

Marjoja voi syödä sellaisenaan ja käyttää esim. juomina, soseina, jälkiruokina, puuroina ja kuivattuina leivonnassa. Vähäisen happopitoisuutensa vuoksi marjat maistuvat makeilta, vaikka niissä on sokeria melko vähän. 

Metsävadelma on herkullisen makea marja

Se on jopa makeampi kuin puutarhassa kasvatettu vadelma, vaikkakin sen marjat ovat vähän pienemmät. Vadelma viihtyy lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Sitä voit löytää metsästä etenkin hakkuuaukeilta. Vadelma kypsyy noin heinäkuun lopulla. 

Puolukka kypsyy metsämarjoista viimeisimpänä

Se on ruoanvalmistuksessa monikäyttöisimpiä luonnonmarjojamme. Se säilyy hyvin, sillä se sisältää bentsoehappoa, joka on luonnon oma säilöntäaine. Puolukka säilyykin survottuna jääkaappilämpötilassa läpi talven. 

Voimakkaan makuisesta puolukasta saa herkullisia hilloja ja mehuja. Sitä voi säilöä yhdistellen esimerkiksi omenoiden, muiden marjojen ja vaikkapa kurpitsan kanssa. Älä myöskään unohda puutarhassa kypsyviä herkkuja kuten puutarhavadelmaa, herukoita ja karviaisia

Marjaherkkuja

Marjamuffinit

150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
4 dl marjoja (mustikoita tai viinimarjoja)

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat ja vatkaa vielä vähän aikaa.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita maito ja marjat taikinaan.
  3. Jaa taikina 25 paperiseen leivosvuokaan ja paista muffineja 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Marjakiisseli

1 l laimennettua sokeroitua mehua
4 rkl perunajauhoja
n. 3 dl pakastettuja mansikoita, mustikoita, herukoita, vadelmia tai lakkoja

  1. Mittaa mehu ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kokoajan sekoittaen kunnes liemi sakenee ja alkaa kuplia.
  2. Lisää jäiset pakastemarjat, sekoita ja kaada kiisseli vadille. Ripottele pintaan sokeria, jotta ei muodostu kuorta.

Katso video:

Mummun marjapiiras

Pohja:
1 ½ dl juoksevaa margariinia
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
 
Täyte:
1 purkki (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
n. 5 dl marjoja
 
1. Voitele piirasvuoka rasvanokareella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Yhdistä kaikki pohjan ainekset nopeasti taikinaksi.
3. Painele taikina piirasvuoan (halkaisija 20–27cm) pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri.
5. Ripottele marjat pohjan päälle ja kaada kermaviili päälle.
6. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Vinkki: Marjapiiras muuntuu omenapiiraaksi, kun käytät marjojen tilalla 5 dl omenaa kuutioina tai ohuina viipaleina. Mausteeksi voit ripotella pinnalle kanelia.
Takaisin

LakkaMustikkaa ja vadelmaaPuolukkaa